GAL Drumul Gospodarilor din Republica Moldova si Asociatia Tinutul Razesilor au initiat parteneriatul pentru implementarea proiectului cu titlul “Ecoturismul sustenabil la noi în GAL”, în cadrul apelului „EU4Moldova: Comunități Locale”, finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone–Asistența Poloniei; și implementat de GIZ, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova, Apelul de propuneri – Fondul pentru Parteneriate LEADER, Aplicant GAL Drumul Gospodarilor.
Proiectul s-a implementat in perioada 28.02.2023-03.03.2023 si s-a desfasurat dupa urmatoarea agenda:
In ziua de marti, 28 februarie, delegatia formata din 14 reprezentati ai GAL Drumul Gospodarilor a ajuns la Pensiunea Varatec si apoi a vizitat Manastirea Vartec;
Incepand cu ora 17,30 s-a desfasurat sedinta comuna la care pe langa cei 14 delegati din R.Moldova au participat angajatii si 35 membri ai GAL Tinutul Razesilor.
In ziua de miercuri, 01 Martie, s-a efectuat o vizita la Centrul de vizitare al Parcului National Vanatori-Neamt precum si la tarcurile in care zimbrii traesc in semi-libertate, apoi vizita a continuat la Manastirea Secu si la Manastirea Sihastrie – obiective turistice care au accesat fonduri UE in vederea reabilitarii lor.
Ziua a fost incheiata cu sedinta comuna cu echipa tehnica GAL Tinutul Razesilor in care sa discutat aspect tehnice privind implementarea Strategiilor de Dezvoltare Locala din cele doua GAL-uri.
In ziua de joi, 02 Martie, delegatia a fost primita la sediul Centrului Cultural Girov in care sa vizitat expozitiile de covoare si arta traditional, colectie de aparate de radio, expozitia de pictura Laurentiu Dimisca.
Vizita a continuat in comuna Stefan cel Mare, unde s-a vizitat Hanul Serbesti, Casa Taraneasca si Parcul, proiecte finantate din fonduri EU.
De asemenea, am fost primiti de mesterii populari Vasile si Elena Ciocarlan, ocazie cu care am vizitat Casa batraneasca si colectia de arta popular mestesugareasca.
O alta oprire a fost facuta in comuna Dobreni, unde am vizitat Valea celor XII, o pensiune mai atipica, a doua in Europa, care imbina istoria ancestrala cu scenariul unui film.
Seara s-a incheiat cu o sedinta comuna cu reprezentatii Asociatiei Tinutul Zimbrului, ocazie cu care s-a discutat conceptul “Eco-destinatia sustenabila Tinutul Zimbrului”.
In ziua de vineri, 03 Martie, am vizitat Muzeul Popa din satul Tarpesti, comuna Petricani, in care ghizi ne-au fost mostenitorii mesterului popular Nicolae Popa.
Concluziile acestei vizite
Au fost vizitate proiecte finatate prin fonduri EU
Au fost vizitate colectii si investitii private
S-au creat premizele unui proiect de eco-destinatie sustenabila in zona Duruitoarea Veche , raionul Rascani;
S-au creat premizele a doua proiecte de infratire intre localitati din GAL Drumul Gospodarilor si localitati din GAL Tinutul Razesilor.